Fructe de chimen
(Carvi fructis)

Floare albă de chimen, condimentul cu efect vindecător

Fructul de chimen (Carvi fructis) – mult mai mult decât o plantă folosită la gătit

Unul dintre principalele remedii naturale împotriva digestiei dificile este chimenul, o plantă medicinală din aceeași familie ca feniculul. Chimenul este adesea condimentul preferat în prepararea multor feluri de mâncare, cum ar fi produsele de patiserie i, varză murată sau chiar pâine. Dar nu numai gustul face chimenul atât de special - efectul său ușor relaxant transformă mesele greu digerabile, cauzatoare de flatulență sau bogate în grăsimi, în mese digerabile.

Ca ingredient al Iberogast®, fructele de chimen contribuie la efectele sale tonifiante asupra tractului gastrointestinal.

Cunoscut și sub numele de chimion persan, chimenul este originar din Orientul Mijlociu, Europa și Africa de Nord. Originile numelui sunt foarte disputate, deoarece atât termenii de descriere din limba greacă (karon), cât și din sanscrită (karavi) au fost folosiți și pentru alte plante (chimion și fenicul).

Iberogast  pe masă lângă un pahar cu apă și o vază cu flori galbene.

Primele utilizări cunoscute ale semințelor de chimen

Este important să știm că semințele de chimen nu sunt deloc semințe. Fructele plantei de chimen cresc sub formă de achene – fructe uscate, simple, care conțin o singură sămânță fiecare. Prima utilizare cunoscută a chimenului datează din 3000 î.Hr., fiind găsite fructe uscate în fundațiile caselor aparținând acelei perioade. Prima mărturie scrisă datează în jurul anului 200 d.Hr. în vechea colecție de rețete romane De re coquinaria (Cu privire la gătit), cunoscută și sub numele de Apicus.

Efectul fructelor de chimen asupra tractului gastrointestinal

Fructele de chimen au mai multe beneficii: Nu numai că au un efect antispastic, dar ajută și în caz de flatulență și pentru senzația de plenitudine gastrică.

Chimenul a fost recunoscut oficial de către Cooperativa Științifică Europeană de Fitoterapie (European Scientific Cooperative on Phytotherapy - „ESCOP”) drept agent pentru rezolvarea acuzelor gastrice și a flatulenței la copiii care suferă frecvent de colici.

Ingredientele valoroase ale chimenului stimulează digestia. Datorită efectului său germicid, chimenul poate contracara și inflamația din tractul gastrointestinal. Extractele de fructe de chimen din Iberogast® contribuie la efectul său antiinflamator și protector al mucoasei.

Mucoasa stomacului

Dintr-o privire: așa influențează digestia fructele de chimen din Iberogast®

Următorul tabel prezintă diferitele contribuții active ale fructelor de chimen din Iberogast®:

Bebeficiile active ale extractului din fructe de chimen în contextul stomacului iritabil  
Activarea musculaturii în partea inferioară a stomacului
tabe-leaf-1x
Relaxarea musculaturii în partea superioară a stomacului  
Anti-inflamator
tabe-leaf-1x
Reglarea producției de acid gastric
leaf-bullet01
Protecția mucoasei gastrice
leaf-bullet-03

Legendă:

Impact slab
leaf-bullet01
Impact mediu
tabe-leaf-1x
Impact ridicat
leaf-bullet-03

Fapte interesante despre fructele de chimen

Știați că:

- În Evul Mediu se spunea că chimenul are abilități mistice? De exemplu, se credea că o pungă cu fructe de chimen purtată la gât apăra împotriva spiritelor rele.

- Chimenul este una dintre cel mai des întâlnite plante medicinale care crește în mod sălbatic în Germania?

- Doar fructele de chimen în formă de semilună, maronii și puternic aromate pot fi folosite drept condiment?

- Planta prosperă pe toate solurile ușor calcaroase, bogate în nutrienți? În plus, preferă să crească pe pajiștile sărace, de-a lungul drumului și în locuri însorite, adăpostite.

Aici se găsește o prezentare generală a plantelor medicinale conținute în Iberogast®.