Flori de mușețel
(Matricariae flos)

Flori albe de mușețel, cu efect antiinflamator asupra tractului digestiv

Flori de mușețel (Matricariae flos) – ingredient universal

Mușețelul german (Matricaria recutita) este una dintre cele mai populare plante medicinale din lumea occidentală. Aproape toată lumea îi cunoaște mirosul plăcut și discret. Florile de mușețel sunt utilizate în întreaga lume în scopuri terapeutice. Și asta nu întâmplător: efectul vindecător al florii de mușețel este cunoscut de milenii. Indiferent dacă este vorba de disconfort gastrointestinal sau de iritația pielii, florile de mușețel reprezintă alegerea potrivită în tratarea unei varietăți de simptome.

Originile și multiplele utilizări medicinale ale mușețelului

Mușețelul german crește adesea sălbatic și are înălțime mică ; în zilele noastre poate fi găsit deseori în vecinătatea grădinilor de plante urbane. Mușețelul a fost folosit ca medicament de mii de ani, fiind menționat de vechii egipteni, romani și greci. Din punct de vedere istoric, a fost folosit pentru tratarea multor afecțiuni, inclusiv, dar fără a se limita la, dureri de gât, bronșite acute, inflamații ale gingiilor, insomnie și ulcere gastrice.

Toate extractele, ceaiurile sau alte preparate de mușețel încep cu floarea cu alb și galben, care poate fi uscată pentru a produce diferite forme de prezentare, chiar și un ulei albăstrui care poate ajuta la reducerea umflăturilor și poate opri creșterea bacteriană.

O altă utilizare este sub forma unei simple ape de gură, pentru a ajuta la tratarea afecțiunilor cum ar fi ulcerațiile bucale și gingivita.

Planta medicinală este populară și ca unguent pentru pielea iritată.

Iberogast  pe masă lângă un pahar cu apă și o vază cu flori galbene.

Fapte interesante despre florile de mușețel

Știați că:

  • Mușețelul german arată foarte asemănător cu unele specii de mușețel înrudite, precum romaniță sau mușețelul nobil. Totuși, acestea sunt folosite doar rareori pentru proprietățile lor medicinale.
  • În Egiptul antic, ca urmare a inflorescenței galbene și petalelor albe, florile de mușețel erau cunoscute drept flori ale zeului soare Ra?
  • Mușețelul german își datorează reputația de plantă medicinală grecilor antici?
  • Este originar din sudul și estul Europei și Orientul Mijlociu? Între timp, însă, s-a răspândit în toată Europa, America de Nord și în Australia.
  • Mușețelul german preferă să crească pe soluri argiloase și bogate în nutrienți?
  • Planta de mușețel poate crește până la 25 - 127 centimetri înălțime, cu o tulpină foarte ramificată?
  • Datorită creșterii intensive în scopuri medicinale de la sfârșitul secolului al XX-lea, au apărut diferite soiuri de mușețel?

Aici se găsește o prezentare generală a plantelor medicinale conținute în Iberogast®.

Efectul florilor de mușețel asupra tractului gastrointestinal

Nu este o coincidență faptul că florile de mușețel au fost utilizate pentru tratarea problemelor gastrointestinale încă de pe vremea piramidelor și nici că este o componentă importantă a Iberogast®. Florile de mușețel au un efect de protecție a mucoasei și antiinflamator, dar, în același timp, pot echilibra motilitatea stomacului și, astfel, îl pun în mișcare.

În plus, florile de mușețel reglează producția de acid a stomacului. Proprietățile antiinflamatorii pot ajuta în caz de iritație a pielii, pentru toate tipurile de inflamații ale mucoaselor și ca inhalant pentru răceli. Terpenoizii și flavonoizii conținuți în mușețel contribuie la proprietățile sale medicinale.

Durere de stomac

Dintr-o privire: Așa acționează florile de mușețel din Iberogast®

Următorul tabel prezintă diferitele contribuții active ale extractului de flori de mușețel din Iberogast®:

Beneficiile active ale extractului din flori de mușețel în contextul stomacului iritabil  
Activarea musculaturii în partea inferioară a stomacului
tabe-leaf-1x
Relaxarea musculaturii în partea superioară a stomacului
tabe-leaf-1x
Anti-inflamator
leaf-bullet-03
Reglarea producției de acid gastric
leaf-bullet-03
Protecția mucoasei gastrice
leaf-bullet-03

Legendă:

Impact slab
leaf-bullet01
Impact mediu
tabe-leaf-1x
Impact ridicat
leaf-bullet-03