Conexiunea intestin-creier

Alcătuit din peste 100 de milioane de neuroni, intestinul are propriul său sistem nervos: sistemul nervos enteric, numit deseori al doilea creier. Unul dintre cei mai lungi nervi din corp, nervul vag, realizează o conexiune fizică directă între intestin și creier, transportând mesaje și menținând cele două organe într-o „conversație” constantă. Miliardele de microorganisme din intestin, cunoscute sub numele de microbiom, produc și reglează neurotransmițători și hormoni cheie.

Aceasta înseamnă că ceea ce se întâmplă aici se reflectă în ceea ce se întâmplă acolo sus.

Imagine cu dublă expunere a unei tinere care își ține stomacul și a unei femei care indică dureri de cap

CE ESTE CONEXIUNEA INTESTIN-CREIER?

Conexiunea intestin-creier, numită „axa intestin-creier” de către oamenii de știință, reprezintă numeroasele moduri în care comunică aceste două organe.

Grafic ce prezintă conexiunea intestinului cu creierul

Axa intestin-creier include o conexiune fizică, prin nervi și neuroni și o conexiune biochimică, prin neurotransmițători și hormoni.

Imagine cu dublă expunere a unui bărbat arătând cu degetele pe cap

CREDEAM CĂ INTESTINUL MEU ESTE CONTROLAT DE CREIER

În timp ce creierul este responsabil de aproape tot, există câteva rețele în corp care funcționează fără ajutorul sistemului nervos central.

Grafic prezentând sistemul nervos enteric

Unul dintre acestea este sistemul nervos enteric, care controlează funcția în tractul digestiv. Această rețea complexă de peste 100 de milioane de neuroni este adesea numită „al doilea creier”, deoarece seamănă foarte mult cu cel din cap, atât ca structură cât și ca funcție.

Imagine cu dublă expunere a unui bărbat care privește în sus și își împreunează mâinile

CREDEAM CĂ BACTERIILE DIN INTESTIN MĂ POT ÎMBOLNĂVI

Nu, nu chiar. Deși este adevărat, unele bacterii sunt dăunătoare și provoacă infecții pe care este bine să le evităm, unele bacterii sunt benefice și chiar esențiale pentru supraviețuirea noastră. Fiecare dintre noi are o comunitate de miliarde de bacterii și microorganisme care trăiesc în intestin, cunoscută sub numele de microbiom.

Grafic care prezintă bacterii și microorganisme în intestin

Microbiomul este alcătuit din atât de multe dintre aceste organisme microscopice încât, în total, cântărește în jur de 1 kg. Ca urmare a dimensiunii și semnificației microbiomului, este uneori denumit „organ invizibil”.

Ar fi ușor să presupunem că un microbiom sănătos este alcătuit doar din bacterii bune, dar nu este așa. Un microbiom sănătos este unul cu diversitate. Așadar, deși este important să mențineți un număr mare de „băieți buni”, echilibrarea cu câțiva dintre cei care „nu sunt atât de amabili” este un factor important pentru sănătatea intestinală adecvată.

Imagine cu dublă expunere a unei tinere care consumă cereale și a unei femei care ascultă muzică

CREDEAM CĂ INTESTINUL ESTE DOAR PENTRU DIGESTIE

O parte esențială a rolului intestinului este descompunerea alimentelor, ajutată de bacteriile care trăiesc în interiorul intestinului nostru, cunoscute sub numele de microbiom. Dar microbiomul face mult mai mult pentru noi decât simpla muncă în timpul prânzului.

Grafic care arată modul în care microbiomul afectează starea de spirit, somnul, imunitatea și digestia

Bacteriile specifice din microbiom produc și reglează neurotransmițători și hormoni cheie. 90% din „hormonul fericirii”, serotonina, se produce în intestin, împreună cu alți neurotransmițători importanți legați de starea de spirit. Microbiomul are un impact și asupra corpului, un microbiom sănătos influențând somnul, imunitatea și multe altele.

Imagine cu dublă expunere a unui bărbat care suferă de SII și a unui bărbat care bea un shake proteic

CE POT FACE PENTRU A AVEA GRIJĂ DE INTESTIN?

O sănătate bună a intestinului poate fi obținută prin tratarea problemelor digestive pe măsură ce apar și încorporând comportamente intestinale bune în stilul de viață. Dacă suferiți de simptome digestive specifice sau tulburări funcționale, cum ar fi SII, s-a dovedit clinic că Iberogast® oferă ameliorarea rapidă și ar putea fi benefic pentru dvs.

Grafic care arată cum exercițiile fizice, consumul de mese echilibrate, consumul de apă și evitarea stresului influențează sănătatea digestivă

Dacă intestinul se simte în general în regulă, dar doriți să aduceți îmbunătățiri suplimentare sănătății digestive, atunci ar putea fi util să faceți mici modificări ale stilului de viață. Încercați să vă reduceți nivelul de stres acolo unde este posibil și faceți mișcare regulat. Consumați mese echilibrate, mestecați încet și beți suficientă apă.

Imagine cu dublă expunere a unui bărbat care citește o carte electronică și a unui bărbat care ține o cafea

CUM ȘTIE CREIERUL CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN INTESTIN?

Nervul vag este unul dintre cei mai lungi nervi din corp, realizând o conexiune fizică de la creier până la intestin și menținând cele două organe într-o „conversație” constantă.

Grafic care prezintă nervul vag

Nervul vag poate transporta informații în ambele direcții. Dar intestinul poartă cea mai mare parte a discuției. Între 80% și 90% din mesajele transportate sunt de la intestin la creier și nu invers.