Indigestie

Tânăra cu cămașă albă zâmbește după ce nu mai suferă de indigestie.

Indigestie - ce se întâmplă atunci când cina cade ca o piatră în stomac?

Aproape toată lumea a trebuit să lupte din când în când împotriva stomacului deranjat: se remarcă prin simptome supărătoare, cum ar fi durerile de stomac, însoțite de senzația de plenitudine gastrică sau greață și vă afectează rutina zilnică. Dar cum apar aceste acuze? Și, mai important, ce pot face persoanele afectate pentru a preveni indigestia?

Ce înseamnă indigestie?

Indigestie, dispepsie sau așa cum este denumit cel mai frecvent, un stomac deranjat, se poate caracteriza printr-o senzație dureroasă sau chiar ca de arsură în zona etajului abdominal superior, senzație de plenitudine gastrică și sațietate precoce. Nu este o boală distinctă, ci mai degrabă o serie de simptome care indică adesea obiceiuri alimentare greșite.

Simptomele pot fi resimțite și împreună cu o afecțiune gastrică existentă, cum ar fi un ulcer, gastrită sau stomac iritabil.

În cazul stomacului deranjat, digestia poate fi afectată pe termen scurt și atrage atenția asupra sa prin simptomele asociate. În plus față de senzația de durere surdă din abdomen, pot apărea de obicei următoarele acuze:

 • balonare,
 • arsuri la nivelul etajului abdominal superior,
 • greață și chiar vărsături,
 • stomac gălăgios,
 • durere de stomac,
 • crampe stomacale,
 • eructație acidă și
 • pirozis.

Ce cauzează un stomac deranjat?

Factorii declanșatori ai indigestiei pot fi extrem de diverși; în unele cazuri, mai multe cauze pot fi responsabile simultan. Chiar dacă o boală a tractului digestiv ar putea fi de vină, cel mai adesea este pur și simplu consecința consumului unei cantități prea mari de alimente, prea repede sau a stresului. Cele mai frecvente cauze ale unui stomac deranjat:

 • Nutriție și dietă: Alimentele alterate, intolerabile sau dificil de digerat, cu un conținut ridicat de grăsimi sau zaharuri, pot avea același efect: stomacul este incapabil să pregătească alimentele în mod optim pentru digestie și ar dori să scape de factorii perturbatori cât mai repede posibil. În mod similar, consumul rapid de alimente, combinat cu mestecarea insuficientă sau cu mușcăturile mari joacă un rol.
 • Stresul: stresul poate influența digestia. Hormonii de stres pot energiza organismul pentru a limita funcțiile sistemului digestiv: motilitatea (mobilitatea) stomacului poate scădea. Ca urmare, orice afecțiune care provoacă indigestie se poate agrava, mai ales dacă adăugați oboseală sau un stil de viață, în general, nesănătos.

Simptomele unor tulburări pot fi confundate cu un stomac deranjat, dar sunt de fapt exacerbări ale unor afecțiuni preexistente:

 • Gastrită: Dacă suferiți de gastrită, o inflamație a mucoasei gastrice, este posibil ca factori externi, cum ar fi bacteriile, stresul sau chiar administrarea de medicamente să fi făcut ca stomacul dvs. să nu se poată proteja suficient de propriile sucuri digestive. Acizii conținuți pot ataca direct mucoasa gastrică și sunt astfel responsabili de simptome, care ar putea fi confundate cu un stomac deranjat.
 • Stomac iritabil: Unii oameni prezintă simptome persistente, fără prezența unei boli organice. Așa-numitul stomac iritabil sau dispepsie funcțională este o tulburare gastrointestinală funcțională (FGID), în care procesele normale din stomac sunt perturbate - mișcările stomacului își pot pierde ritmul, nervii stomacului sunt hipersensibili și percepția durerii crește. Simptomele, care duc la o senzație similară cu un „stomac deranjat” pot fi declanșate de dietă, stres, chiar și de lipsa somnului.

Prin urmare, pentru a elimina declanșatorul acuzelor personale recurente, nu trebuie să ezitați și, dacă este necesar, consultați un medic. Prin descrierea simptomelor cât mai clar posibil și prin examinarea detaliată, acesta vă poate oferi recomandări de tratament adecvate.

Cum se face distincția între stomacul deranjat și dispepsia funcțională?

Deoarece simptomele stomacului deranjat și ale stomacului iritabil sunt destul de similare, este important să faceți o distincție. Dispepsia funcțională este o tulburare funcțională cronică, persistând mai mult de șapte zile pe lună în ultimele trei luni. Un diagnostic poate fi pus numai dacă debutul oricărui simptom a avut loc cu cel puțin șase luni în urmă. Cele mai tipice simptome ale stomacului iritabil includ sațietatea precoce sau senzația rapidă de plenitudine gastrică după masă; o senzație de plenitudine gastrică care apare adesea; dureri deranjante în etajul abdominal superior și arsuri. Simptomele dispepsiei funcționale se pot agrava treptat, apar și dispar sau persistă o perioadă. Este important să ne amintim că dispepsia funcțională apare fără dovezi ale unei anumite boli fizice. De asemenea, nu există nicio asociere cu funcțiile corporale (de exemplu, menstruație, defecație sau alimente), medicamentele sau toxinele.

După cum s-a menționat mai sus, starea de stomac deranjat simplă dispare adesea în câteva ore, fără a fi nevoie de intervenție medicală. Dar dacă simptomele se înrăutățesc sau apar mai des, trebuie să vă adresați medicului.

Cum se ameliorează indigestia?

Ceea ce puteți face împotriva stomacului deranjat depinde în principal de cauza principală. Cu toate acestea, unele măsuri ajută în orice caz la ameliorarea simptomelor deranjante:

 • Alimentație corectă: Mai ales atunci când stomacul este afectat, este recomandabil nu numai să căutați o dietă adecvată stomacului, ci și să vă adaptați modul în care mâncați. Cel mai bine este să mâncați încet, câteva mese mici pe parcursul zilei, acordând atenție mestecării.
 • Încălzirea: Este posibil ca dvs. și stomacului să vă fie mai ușor să vă liniștiți atunci când căldura confortabilă vă ajută să vă relaxați. De exemplu, folosiți o sticlă de apă fierbinte sau o pernă termică.
 • Păstrarea calmului: Pentru a vă recupera după un stomac deranjat, creați condiții pentru recuperarea respectivă. În general, agitația și stresul nu sunt bune nici pentru psihic și nici pentru digestie, prin urmare, este important să stabiliți limite clare pentru stresul de zi cu zi și să faceți acest lucru în mod regulat.
Iberogast pe masă lângă un pahar cu apă și o vază cu flori galbene.

În plus, lichidul oral Iberogast® este potrivit pentru ameliorarea, printre altele, a simptomelor legate de motilitate ale dispepsiei funcționale: Nouă plante medicinale eficiente, atent selectate, de la iarba mării până la mușețel, pot ajuta la echilibrarea mișcărilor stomacului, la calmarea nervilor și ameliorarea inflamației. Și din moment ce mulți oameni suferă nu numai de simptome individuale, ci și de simptome în schimbare sau combinate, medicamentele pe bază de plante pot fi o bună alternativă, deoarece combină mai multe ingrediente active naturale. Astfel, plantele medicinale pot trata un domeniu mai extins de simptome prin ingredientele lor combinate decât medicamentele chimice, care adesea se bazează doar pe un mecanism specific de acțiune. Acest efect al Iberogast® este, de asemenea, numit principiu cu ținte multiple.

Iberogast®

Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.

Totul despre Iberogast®