Rostopască
(Chelidonium majus)

Floare galbenă delicată de rostopască, utilizată în mod tradițional pentru ameliorarea afecțiunilor digestive spasmodice

Rostopască (Chelidonium majus): Antispastic natural

Puterea vindecătoare a rostopascăi este cunoscută încă din Antichitate. În Europa, planta era cunoscută în primul rând ca un remediu pentru negii plantari (veruci) și este folosită și astăzi în diferite preparate în acest scop. În schimb, planta a fost utilizată în medicina tradițională chineză pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Rostopasca a fost cunoscută și sub numele de „laptele diavolului”, datorită sucului său lăptos acru.

Astăzi, Chelidonium majus este o componentă a combinațiilor de plante, deoarece s-a demonstrat că ingredientele sale ameliorează afecțiunile spasmodice ale tractului gastrointestinal.

În general, utilizarea rostopascăi în preparatele medicinale este în scădere. Prin urmare, în Europa există doar câteva medicamente care conțin rostopască, precum Iberogast®.

Iberogast  pe masă lângă un pahar cu apă și o vază cu flori galbene.

Fapte interesante despre rostopască

Știați că:

  • Numele latin al rostopascăi își are rădăcinile în cuvintele „coeli donum” care înseamnă ofrandă cerească?
  • „Chelidonium”, denumirea botanică a rostopascăi, derivă din cuvântul grecesc „chelidon” pentru rândunică? Probabil pentru că rostopasca începe să înflorească odată cu sosirea rândunicilor după sezonul rece. O veche legendă spune că rândunicile își vindecă puii orbi cu sucul de rostopască.
  • Planta medicinală provine inițial din Europa Centrală și din Asia? Astăzi, rostopasca se găsește în toată Europa. Coloniștii au dus-o și în America de Nord.
  • Rostopasca crește de aproximativ 50 de centimetri înălțime și preferă zonele rezidențiale?
  • Chelidonium majus are flori de culoare galben strălucitor, înflorind de la sfârșitul lunii aprilie până în septembrie?
  • Planta este clar identificată prin sucul lăptos galben portocaliu, cu miros puternic, care iese din plantă atunci când este tăiată?
  • Aparține familiei papaveraceae și este înrudită cu macul?

Aici se găsește o prezentare generală a plantelor medicinale conținute în Iberogast®!

Efectul rostopascăi asupra tractului gastrointestinal

În Iberogast®, rostopasca ajută în principal la activarea tonusului muscular în antrul stomacului1,2. Componentele sale se leagă de receptorii serotoninei și are efecte spasmolitice în intestin3,4.

În plus, extractele de rostopască din Iberogast®, la fel ca toate plantele medicinale pe care le conține, pot lupta împotriva radicalilor liberi.

Majoritatea proprietăților antispastice ale rostopascăi sunt atribuite alcaloizilor conținuți, care favorizează digestia, ameliorează crampele și au efecte antiinflamatorii. În plus, alcaloizii sunt considerați a fi antivirali, antimicrobieni și antitumorali. De asemenea, au fost descrise proprietăți analgezice, coleretice și imunomodulatoare5.

Alcaloizii sunt compuși care conțin azot, ce protejează plantele de boli și, ca urmare a gustului lor în mare parte amar, de prădători. Se găsesc în mod natural în roșii, vinete, fructe de goji și diverse ceaiuri.

Doza zilnică recomandată de Iberogast® conține o cantitate semnificativ redusă (0,3 miligrame) din aceste substanțe.

Despre Iberogast®

Dintr-o privire: Așa acționează rostopasca din Iberogast®

Următorul tabel prezintă diferitele contribuții active ale rostopascăi din Iberogast®:

Beneficiile active ale extractului de rostopască în contextul stomacului iritabil  
Activarea musculaturii în partea inferioară a stomacului
leaf-bullet-03
Relaxarea musculaturii în partea superioară a stomacului  
Anti-inflamator
leaf-bullet01
Reglarea producției de acid gastric
leaf-bullet-03
Protecția mucoasei gastrice  

Legendă:

Impact slab
leaf-bullet01
Impact mediu
tabe-leaf-1x
Impact ridicat
leaf-bullet-03