Funcția intestinală - Cât de important este intestinul pentru oameni
Dacă termenul „intestin” este scăpat într-o conversație, majoritatea participanților probabil strâmbă din nas. Nu ne place să abordăm un subiect precum digestia și cu siguranță nu sarcinile sale. Sau chiar rezultatele. Prea neplăcute, aproape de nerostit. Ar trebui să reconsiderăm rapid această atitudine. Deoarece intestinul este un organ incredibil de fascinant, complex, cu efecte de anvergură asupra sănătății și stării generale de bine.
Intestinul uman are o lungime de șapte metri. Doar aproximativ un metru din această lungime totală impresionantă este atribuibilă colonului, restul fiind alcătuit din intestinul subțire precedent, asemănător unor serpentine. Sarcinile celor două secțiuni intestinale sunt variate și perfect potrivite.
Intestinul subțire: un gigant într-un spațiu mic
Partea principală a activității digestive este realizată de intestinul subțire. Acesta primește chimul bine mărunțit, amestecat cu suc gastric din stomac și începe direct prelucrarea ulterioară. În acest moment, chimul este încă prea „gros” pentru a fi absorbit și folosit de corp. Eliberarea părții principale a enzimelor digestive (de exemplu, de către pancreas) ar trebui să schimbe acest lucru: acestea descompun ingredientele alimentelor până la cele mai mici blocuri posibile.
Odată ce enzimele și-au făcut treaba, intestinul subțire absoarbe elementele nutritive și le transferă în sânge și limfă. De acolo ajung în întregul corp. Pentru a funcționa cât mai eficient și pentru a exploata pe deplin alimentele, intestinul nu este doar labirintic: suprafața sa este puternic pliată și pe aceste protuberanțe există falduri suplimentare, așa-numitele vilozități intestinale.
Astfel, intestinul subțire atinge o suprafață incredibilă de până la 500 de metri pătrați, aproximativ dimensiunea unui teren de baschet! Astfel, componentele nutriționale pot fi absorbite de o suprafață foarte mare.
Pe lângă digestia și absorbția nutrienților, intestinul subțire are și alte sarcini importante. Printre acestea se numără:
- Formarea hormonilor care coordonează procesul digestiv
- Absorbția apei din chim
- Mărunțirea conținutului intestinal
Mișcările intestinale potrivite cu precizie asigură contactul suficient al chimului cu hormonii, enzimele și suprafața intestinală pentru a absorbi substanțele nutritive importante.
Colonul: procesatorul resturilor
Intestinul subțire filtrează deja ceea ce poate folosi organismul din alimente. Dar acest lucru nu înseamnă în niciun caz că rolul colonul este unul inactiv: Continuă să extragă apă și sare din chim și să pregătească în cele din urmă scaunul.
Orice ajunge în intestinul gros nedigerat, este metabolizat de bacteriile intestinale: nenumărate specii diferite procesează componentele nedigerabile ale alimentelor ingerate. Resturile, împreună cu substanțele reziduale, sunt împinse de musculatura colonului spre rect, până la partea descendentă a colonului. Acolo, scaunul este depozitat până când poate fi excretat prin anus.
Ca urmare a sarcinilor sale fiziologice, colonul diferă vizual de intestinul subțire precedent: în loc de numeroase cotituri și pliuri, peretele colonului este întărit și are o circumferință mai mare.
Flora intestinală: scut protector important al oamenilor
Toate microorganismele care sunt native intestinului aparțin așa-numitei flore intestinale. Flora include nu numai bacteriile intestinale, care reprezintă cea mai mare cohortă, ci și protozoare și ciuperci.
Interesant: La un adult, bacteriile intestinale reprezintă aproximativ 1,5 kilograme din greutatea corporală.
Rolul lor nu este în niciun caz doar digestiv. Se consideră că acestea contribuie la starea generală de sănătate și la starea imună.
Flora intestinală este fără îndoială o parte esențială a sistemului digestiv. Adesea devenim conștienți de importanța sa numai atunci când se dezechilibrează. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, ca urmare a tratamentului cu antibiotice: se spune că antibioticele ucid bacteriile dăunătoare din organism, dar în multe cazuri afectează și bacteriile intestinale „bune”. În cazul în care microbiomul nu se reface corespunzător după terapia cu antibiotice, acest lucru poate duce la diaree.
În plus, se crede că un dezechilibru al florei intestinale este implicat în dezvoltarea unui număr de boli, inclusiv a depresiei.
Cum poate fi stimulată funcția intestinală și cât este de importantă?
Dacă intestinul nu funcționează corect, acest lucru vă poate împovăra. Prin urmare, o funcție intestinală echilibrată este baza stării noastre de bine generale. Un stil de viață nesănătos poate favoriza astfel de simptome intestinale.
În zilele noastre, nutriția conține prea puține fibre. Conform datelor din Studiul național privind consumul din Germania, 75% dintre femei și 68% dintre bărbați au un aport de fibre sub nivelul recomandat, de cel puțin 30 g pe zi. Prea puține fibre fac ca intestinul să fie leneș, deoarece sarcina lor este de a promova funcția intestinală prin legarea apei. Acest lucru asigură un tranzit intestinal fiziologic normal și împiedică scaunul să devină prea tare. Fibrele au nevoie de lichid pentru a se umfla. Aportul recomandat de lichid pe zi la om este de 2,5 litri. Din păcate, aceasta nu include berea zilnică sau ocazionalul pahar de vin, dar vă puteți bucura de ele în plus.
Într-o anumită măsură, puteți influența pozitiv simptomele intestinale. De exemplu, prin mai multă relaxare în viața de zi cu zi sau printr-o dietă individuală care vă este favorabilă. În general, ascultați-vă corpul și învățați să recunoașteți factorii care vă pot declanșa simptomele. Puteți alege una dintre următoarele modificări pentru dvs. Ceea ce funcționează în cele din urmă diferă de la o persoană la alta:
Relaxare:
Evitați stresul excesiv și găsiți un echilibru cu viața profesională. Încercați câteva sporturi „ușoare” adecvate, cum ar fi yoga sau mersul pe jos.
Rămâneți în mișcare:
Nu trebuie să fie întotdeauna la sala de sport. Adesea este suficient să integrați mai mult exercițiu în viața de zi cu zi, cum ar fi urcatul scărilor, ieșirea la plimbare în timpul pauzei de prânz sau mersul cu bicicleta pe distanțe scurte.
Mâncați regulat:
Orele regulate ale meselor duc la o digestie regulată pentru mulți oameni. Încercați să nu săriți peste mese. Unii oameni pot tolera mai bine cinci mese mici pe parcursul zilei decât, de exemplu, două mese foarte mari; încercați varianta care vi se potrivește și continuați cu aceasta.
Mâncați încet:
Acordați-vă pentru timp pentru fiecare masă și nu înghițiți rapid, ci mestecați bine și savurați alimentele
Consumați alimente proaspete:
Evitați alimentele procesate, care sunt bogate în aditivi, grăsimi trans și îndulcitori artificiali. În schimb, mâncați mai multe alimente integrale cu nutrienți esențiali și vitamine
Mâncați sănătos:
Nu este vorba de a renunța la chipsuri și pizza pentru totdeauna, ci de a avea un focus sănătos. Pe scurt: Încercați să consumați multe legume, înlocuiți produsele din făină albă cu produse integrale, puțin ulei vegetal sănătos și o mână de fructe în fiecare zi - este tot ce trebuie să faceți pentru început. Câteva componente alimentare sunt considerate a fi deosebit de prietenoase cu intestinele - fibrele alimentare, prebioticele și probioticele. Puteți citi mai multe despre acestea aici:
Acuze intestinale - ce probleme pot apărea?
În ciuda neplăcerii subiectului, intestinul este unul dintre cele mai importante organe din corp. Dacă sistemul digestiv este dezechilibrat și nu funcționează bine, aceasta poate avea un impact serios asupra sănătății și stării de bine generale. Persoanele afectate pot prezenta acuze intestinale, care pot fi împărțite în două categorii - specifice și nespecifice.
Acuzele intestinale specifice sunt simptome legate direct de tractul gastrointestinal:
- Balonare
- Diaree
- Constipație
- Senzație de plenitudine gastrică
Acuzele nespecifice, care pot fi legate de dezechilibre în tractul gastrointestinal, pot apărea suplimentar/concomitent:
- Dureri de cap
- Sensibilitate crescută la infecții
- Oboseală
- Stare depresivă
- Probleme ale pielii
Ce cauzează problemele intestinale?
Cauzele problemelor intestinale pot fi de diferite tipuri, dar cele frecvente au la origine boli precum:
- Sindromul de intestin iritabil
- Stomac iritabil
- Infecții ale tractului gastrointestinal cu virusuri, bacterii, ciuperci și alți paraziți
- Intoleranțe sau alergii la anumite alimente
- Iritația sau inflamația apendicelui
- Inflamația „pungilor” din peretele colonului (diverticulită)
- Hemoroizi
- Cancerul intestinal sau polipii intestinali, care pot reprezenta un stadiu preliminar al cancerului
Pe lângă o boală potențială, problemele intestinale pot fi cauzate și de o dietă greșită sau inadecvată, de lipsa exercițiilor fizice, de stres sau de utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele. O altă cauză posibilă sunt tulburările gastrointestinale funcționale, cum ar fi sindromul de intestin iritabil sau stomacul iritabil. Acestea sunt tulburări care nu își au originea într-o cauză organică, dar care pot declanșa simptome foarte stresante. Dacă nu știți sigur de unde provin simptomele dvs. sau dacă bănuiți că aveți o afecțiune medicală, nu ezitați să mergeți la medic.
Nu este întotdeauna ușor să identificați problemele gastrointestinale, deoarece mulți factori joacă un rol. Așadar, medicul va încerca să obțină cea mai bună imagine posibilă a situației dvs.: vă poate solicita informații despre acuze și despre orice boală deja diagnosticată. De asemenea, va întreba despre factorii declanșatori cunoscuți, durata, localizarea și tipul de durere pe care l-ați putea prezenta, precum și despre orice simptome însoțitoare, deoarece toți acești factori joacă un rol important în identificarea problemei. Medicul vă mai poate întreba și despre obiceiurile alimentare generale, despre orice modificare a compoziției scaunului sau a urinei, precum și despre orice modificare a greutății. De asemenea, s-ar putea să vă monitorizeze sunetele gastrice sau să efectueze o ecografie abdominală pentru a ajunge la un diagnostic. Uneori este necesară o analiză de sânge, o gastroscopie sau o colonoscopie.
Cum pot fi tratate eficient aceste probleme?
În funcție de diagnostic, medicul vă va sugera cea mai potrivită terapie. Dacă problemele gastrointestinale sunt legate de tulburări gastrointestinale funcționale, cum ar fi stomacul iritabil sau sindromul de intestin iritabil, care nu au o cauză organică, scopul principal al terapiei este atenuarea simptomelor.
În plus, vă puteți gândi la ce vă declanșează simptomele și vă puteți schimba obiceiurile de viață și de alimentație, dacă este necesar. Un stil de viață sănătos și evitarea alimentelor care pot cauza probleme individuale pot duce la o digestie mai bună. Câteva abordări pentru o mai mare relaxare în viața de zi cu zi și modul în care o dietă bogată în fibre vă poate ajuta pot fi găsite în capitolul „Cum poate fi stimulată funcția intestinală și cât este de importantă?” Totuși, dacă toate acestea nu ajută, puteți utiliza și puterea vindecătoare a plantelor. Datorită combinației unice de nouă plante medicinale, Iberogast®, de exemplu, poate acționa simultan (principiul țintelor multiple) asupra simptomelor digestive multiple ale tulburărilor gastrointestinale funcționale și a cauzelor care stau la baza lor, atenuând astfel diferite acuze de la nivelul tractului gastrointestinal.
Stomacul
Stomacul uman: un sistem sofisticat care funcționează fără greș și ale cărui părți se completează perfect. Aflați mai multe despre funcția și structura stomacului aici.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele cât și simptomele supărătoare.