Mucoasa stomacului - funcția și tratamentul gastritei

O femeie de culoare, cu o cămașă galbenă, își ține mâna lângă față și zâmbește cu ochii închiși după ce nu mai suferă de presiune la stomac.

Mucoasa stomacului - Funcția sa și ce să faceți atunci când este iritată?

Dacă funcționează așa cum ar trebui, nu o simțim deloc. Pur și simplu își face treaba în liniște. Doar atunci când este iritată sau atacată, mucoasa stomacului devine observabilă. Și cu adevărat: Provoacă dureri severe și multe alte acuze neplăcute. Apoi mucoasa gastrică nu mai este capabilă să își îndeplinească sarcinile obișnuite.

Ce rol are mucoasa stomacului

Mucoasa stomacului acoperă complet stomacul. Prin urmare, poate îndeplini în mod ideal două sarcini cruciale: În primul rând, este responsabilă pentru producerea sucului gastric și a tuturor componentelor sale. Pe de altă parte, protejează stomacul de acțiunea agresivă a acidului gastric cu mucusul pe care îl produce.

Mucoasa stomacului este, prin urmare, esențială pentru digestie datorită producției de acid și, astfel, pentru furnizarea de energie și substanțe nutritive întregului corp. 

Fără o producție adecvată de mucus, apare durerea de stomac sau chiar ulcerele.
Sucul gastric produs de mucoasa stomacului determină o descompunere suplimentară a chimului alimentar și ucide agenții patogeni care au pătruns în organism împreună cu alimentele. Pentru a face acest lucru, sucul gastric trebuie să aibă un pH foarte scăzut, ceea ce înseamnă că este extrem de acid - o povară mare asupra pereților stomacului. Prin urmare, după cum s-a menționat deja, mucusul gastric joacă un rol important. Înconjoară mucoasa stomacului ca un strat protector care previne contactul direct cu acidul gastric

Ce anume irită mucoasa stomacului

Mucusul produs de mucoasa gastrică nu face față tuturor solicitărilor. Unii factori îl pot ataca atât de grav, încât producția de mucus poate fi afectată, iar acidul gastric poate ataca direct mucoasa stomacului. Printre aceștia se numără:

 • Infecții cu bacteria Helicobacter pylori
 • Stresul
 • Anumite medicamente, de exemplu, analgezice
 • Consumul excesiv de alcool, nicotină sau cofeină
 • Condimentele picante
 • Sistem imunitar care funcționează necorespunzător
 • Alimente foarte acide

Rezultatul este inflamația mucoasei stomacului (gastrită). Simptomele gastritei acute apar de obicei foarte brusc. Cu tratamente adecvate, care includ, de exemplu, medicamente care limitează producția de acid gastric, simptomele se pot ameliora de obicei în doar câteva zile, dar uneori pot trece și câteva săptămâni.  O iritație a mucoasei gastrice poate deveni cronică. Etapele inițiale se desfășoară adesea foarte discret și pot trece câțiva ani până când apar simptome sau rezultate ulterioare ale bolii, cum ar fi anemia sau chiar ulcerele.

Gastrita restricționează absorbția vitaminei B12 în intestin, iar această vitamină nu-și mai poate îndeplini rolul important în formarea sângelui.

Diagnosticarea gastritei

Pentru a diagnostica gastrita cu certitudine, este necesar un interviu detaliat de anamneză, în care pacientul să-și explice simptomele, să-și descrie stilul de viață (fumat, alcool, stres) și să ofere informații despre medicamentele pe care le ia. Urmează un examen fizic. Dacă etajul abdominal superior se simte dureros în timpul palpării, acesta este unul dintre primele indicii ale gastritei. În plus, medicul va efectua o examinare cu ultrasunete (ecografie) a etajului abdominal superior pentru a exclude alte cauze posibile. Această examinare este nedureroasă și nu implică radiații.

Diagnosticul poate fi confirmat doar printr-o gastroscopie, în care o probă de țesut (biopsie) este prelevată din mucoasa gastrică și examinată pentru modificări celulare și infecții (în special cu bacteria specifică Helicobacter pylori).

Chiar dacă este suspectată o infecție cu Helicobacter pylori, ar trebui efectuată o gastroscopie cu biopsie pentru a confirma diagnosticul. Un test de respirație, care este foarte probabil să detecteze agentul patogen din aerul expirat, este de obicei folosit pentru control după tratamentul unei infecții cu Helicobacter. O examinare a scaunului poate fi, de asemenea, utilizată în acest scop. Totuși, din păcate, gastrita de tip B nu poate fi detectată de test.

O femeie își sărută soțul pe frunte, care stă întins pe canapea

Diferite forme de gastrită

Cel mai adesea oamenii suferă de gastrită acută, care poate avea o multitudine de cauze diferite, de exemplu:

• Infecție cu bacterii, virusuri sau ciuperci

• Ingestia frecventă sau de doze mari de medicamente iritante pentru stomac
• Consumul excesiv de alcool

• Consumul de nicotină

• Consumul masiv de alimente care irită stomacul, de exemplu cafea sau condimente iuți

• Radioterapie

• Ingestia de substanțe acide sau alcaline

• Stresul psihologic

• Stresul fizic, de exemplu, probleme de respirație de lungă durată, șoc circulator, traumatisme cranio-cerebrale, arsuri

• Sport competitiv (stomacul alergătorului)

Există mai multe forme de gastrită cronică. Gastrita de tip A (gastrită autoimună) este o boală ereditară autoimună rară. Cauzele acestei forme rare de gastrită sunt încă în mare parte necunoscute. Oamenii de știință suspectează că sistemul imunitar nu funcționează corect și atacă propria mucoasă gastrică, distrugând-o treptat.

Tipul B (bacterian) este mult mai frecvent decât tipul A: Acest tip de gastrită este cauzat de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Bacteria se răspândește prin infecții prin frotiu, adică de la o persoană la alta, de exemplu atunci când se dă noroc sau prin obiecte contaminate. Și alte bacterii pot provoca gastrită de tip B, dar acest lucru este rar. Gastrita de tip B afectează de obicei zona din jurul capătului stomacului, antrul și, prin urmare, este denumită și gastrită antrală.

Gastrita de tip C, cunoscută și sub denumirea de gastrită chimico-toxică, apare la persoanele care ingerează frecvent substanțe iritante pentru stomac. Anumite medicamente pentru durere sau pentru reumatism pot provoca leziuni pe termen lung la nivelul stomacului. Acestea includ ibuprofen, acid acetilsalicilic și diclofenac. Cei care iau astfel de medicamente în mod regulat ar trebui să acorde o atenție deosebită prospectului sau, și mai bine, să consulte un medic. De multe ori se poate prescrie o terapie paralelă pentru a proteja mucoasa stomacului.

Pe lângă aceste trei forme de gastrită, există și alte manifestări rare, cum ar fi gastrita Ménétrier. Aceasta este o boală gastrică asociată cu o mărire a pliurilor mucoasei stomacului și, prin urmare, se numește și gastrită cu pliuri gigantice. Cauza exactă este încă necunoscută.

Gastrita de tip D este destul de neobișnuită și are, de asemenea, factori declanșatori diferiți, de exemplu, boli gastrointestinale inflamatorii cronice, cum ar fi boala Crohn, cunoscută și sub numele de gastrită Crohn.

Gastrita - simptome și tratament

Persoanele care suferă de gastrită au simptome foarte incomode. Simptomele care se pot manifesta în cazul gastritei includ:

 • Dureri de stomac severe
 • Greață
 • Vărsături
 • Sensibilitate la presiune
 • Flatulență
 • Eructație acidă

Dacă aceste simptome apar în combinație sau persistă câteva săptămâni, nu ezitați să mergeți la medicul de familie. Acesta vă poate examina îndeaproape și vă poate clasifica și trata în mod corespunzător simptomele. Tratamentul medicamentos adecvat este deosebit de important în cazul gastritei - consecințele pe termen lung nu trebuie subestimate. Un curs sever al gastritei poate fi însoțit de sângerări periculoase sau poate favoriza dezvoltarea unui ulcer gastric. În cel mai rău caz, gastrita determină dezvoltarea cancerului gastric.

Tratamentul are ca scop îmbunătățirea inflamației și ameliorarea simptomelor asociate. Pentru a neutraliza aciditatea iritantă sau pentru a încetini producția sa, se utilizează medicamente adecvate.

Sunt recomandate în special preparatele care pot viza o serie de simptome în același timp. Iberogast® face exact acest lucru în contextul tulburărilor gastrointestinale funcționale și protejează mucoasa gastrică datorită formulării sale unice de nouă plante medicinale. Acuzele și simptomele, cum ar fi greața și durerile de stomac (în contextul tulburărilor gastrointestinale funcționale și legate de motilitate), care pot fi, de asemenea, asociate cu o mucoasă iritată a stomacului, pot fi ameliorate eficient în acest mod

Cât timp durează tratamentul celei mai frecvente gastrite?

Gastrita acută se vindecă de obicei singură în câteva zile, dacă vă odihniți și consumați alimente adecvate stomacului în porții mici. De asemenea, evitați posibilii factori declanșatori, cum ar fi cafeaua, nicotina, alcoolul și alți iritanți gastrici. Puteți sprijini o recuperare mai rapidă cu medicamente pe bază de plante, cum ar fi Iberogast®. Cu toate acestea, așa cum s-a menționat mai sus, trebuie să consultați un medic dacă aveți dureri severe și/sau dacă simptomele persistă mai mult timp.

Cum să vă susțineți tratamentul gastritei?

Gastrita este o afecțiune în care mucoasa gastrică este inflamată și afectată. Prin urmare, alimentele iritante pot fi problematice și pot accentua simptomele. Până la îmbunătățirea inflamației, puteți încerca să:

• mâncați încet

• mestecați bine

• evitați alimentele prea calde sau prea reci

• evitați felurile de mâncare prea dulci, prea condimentate sau prea sărate

• se recomandă 5 mese mici

Dacă aveți gastrită, este recomandat să alegeți mâncare ușor digerabilă. Încercați să evitați următoarele:

 • produsele lactate grase (cum ar fi brânza sau smântâna)
 • carnea grasă, afumată și prăjită, precum și carnea preparată cu pesmet, carnea de gâscă, rață și pielea grasă de pasăre
 • peștii grași (țipar, macrou) și orice pește afumat, murat, în ulei sau în orice alte marinade mediu-picante/bogate în grăsimi sau alimentele în conserve
 • sosurile grase, cum ar fi sosul olandez, bearnez sau maioneza
 • alimentele prăjite (cum ar fi cartofii prăjiți sau crochetele)
 • dulciurile și prăjiturile
 • pâinea proaspătă și pâinea din făină integrală măcinată grosier (mai bine: pâine din făină integrală măcinată fin, veche de cel puțin 1 zi)
 • Legumele proaspete care pot provoca flatulență (cum ar fi varza, ceapa sau leguminoasele)1 De asemenea, evitați stimulenții precum
 • cafeaua și ceaiul negru
 • alcoolul
 • nicotina

Comportamentul nutrițional al celor cu gastrită diferă doar ușor de cel al diareii și al altor boli ale tractului digestiv. În acest timp, se recomandă să consumați alimente hrănitoare, ușor digerabile, care nu irită inutil în continuare mucoasa afectată a stomacului. Deosebit de potrivite sunt orezul, cartofii sau piureul de cartofi, de preferință legume neasezonate și nesărate și alimentele similare care conțin substanțe nutritive ușor digerabile și care nu supraîncarcă mucoasa gastrică cu condimente. Legumele ușor digerabile sunt, printre altele, preparate la abur:

 • chimen
 • morcovi
 • gulie
 • mazăre
 • dovlecel
 • roșii
Iberogast pe masă lângă un pahar cu apă și o vază cu flori galbene.

Durere de stomac

Indiferent dacă este stresul, alimentația necorespunzătoare sau o afecțiune preexistentă, cauzele durerilor de stomac sau ale spasmelor gastrointestinale pot fi foarte diferite. Aflați cum se dezvoltă aceste simptome și ce măsuri și medicamente pot ajuta în cazul durerilor gastrointestinale.

Iberogast®

Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele cât și simptomele supărătoare.

Totul despre Iberogast®