Ce este eructația?
Eructația este un proces fiziologic foarte util și normal, atât timp cât se întâmplă moderat (până la patru eructații după masă). Atunci când eructați, aerul înghițit din stomac este transportat înapoi în cavitatea bucală, astfel încât digestia să poată continua netulburată. Uneori apare și o cantitate minimă de conținut din stomac, aceasta fiind numită eructație acidă. Acest lucru nu este problematic dacă apare doar din când în când.
În secolul al XV-lea, eructația era considerată o formă de laudă a gazdei sau a bucătarului. Dar aceste vremuri au apus. Astăzi, eructația puternică, numită colocvial râgâit, este considerată grosolană în majoritatea culturilor occidentale. Acesta este unul dintre motivele pentru care ni se pare foarte neplăcut chiar dacă apare fără disconfort fizic.
Când este necesară o vizită la medic?
Dacă eructația apare deosebit de des, vă provoacă neplăceri sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi pirozis, greață și dureri de stomac, trebuie să consultați un medic. Același lucru se aplică dacă aerul care iese este însoțit de un miros neplăcut. Toate acestea pot fi o indicație a unei boli sau tulburări a tractului gastrointestinal.
Ce boli/tulburări pot provoca eructații?
Mai întâi: Eructațiile frecvente nu indică întotdeauna o boală. Prin urmare, medicul vă va întreba dacă prezentați acuze suplimentare, boli însoțitoare și despre obiceiurile dvs. de viață. De asemenea, va fi efectuată o examinare fizică amănunțită. Iată doar câteva exemple ale numeroaselor cauze posibile.
Boală de reflux
În cazul eructațiilor acide frecvente legate de pirozis, prima suspiciune este de obicei boala de reflux. Aceasta se referă la refluxul conținutului acid al stomacului în esofag. Pe termen lung, acest lucru poate duce la modificări sau inflamații ale mucoasei. Foarte des boala este rezultatul unei probleme a sfincterului esofagian, care poate fi descris ca o „valvă” între esofag și stomac. În același timp, există o serie de alte cauze pe care medicul le va investiga. În prezent, această boală poate fi bine controlată prin diferite medicamente, dar în unele cazuri foarte rare ar putea fi necesară o operație la nivelul sfincterului esofagian. În plus, pacienții pot influența pozitiv simptomele într-o anumită măsură printr-o dietă adecvată.
Gastrită
Cu gastrita simptomatică, o inflamație a mucoasei stomacului, viața normală de zi cu zi poate deveni mai dificilă. Pacienții cu gastrită pot suferi de eructație, dar și de dureri de stomac, greață, senzație de plenitudine gastrică și alte simptome gastrice.
În funcție de cauză și durată, există mai multe forme diferite de gastrită. Există gastrită acută și gastrită cronică. Varianta cronică este diferențiată în continuare în tipurile A, B și C.
În timp ce gastrita acută este însoțită de simptome clar vizibile și este de obicei destul de dureroasă, forma cronică ar putea trece neobservată. Mulți medici determină inflamația mucoasei gastrice prin ultrasunete sau printr-o gastroscopie. Apoi, în funcție de tip, sunt disponibile diferite metode de tratament. În unele cazuri, este suficient să protejați stomacul cu o dietă adecvată. Există, de asemenea, medicamente care blochează sau neutralizează acidul gastric. În cazurile de inflamație bacteriană, cauzată de germenii Helicobacter pylori, este indicată o terapie specială pentru eradicarea bacteriei cu diferite medicamente.
Dispepsie funcțională sau stomac iritabil
Pe lângă bolile cu cauze organice, eructația poate fi asociată și cu stomacul iritabil. Această tulburare gastrointestinală funcțională nu este rezultatul modificărilor organice din organism. În plus față de eructație, simptomele tipice ale stomacului iritabil includ sațietatea precoce, durere la nivelul etajului abdominal superior și senzația de plenitudine gastrică. În unele cazuri, simptomele sunt atât de grave, încât viața de zi cu zi a persoanelor afectate este sever restricționată.
Este posibil să existe mai mulți factori fizici, psihologici și sociali care interacționează în spatele stomacului iritabil. O hipersensibilitate a sistemului nervos al zonei gastrointestinale a fost descrisă la pacienții cu stomac iritabil. În plus, tulburarea motilității gastrice este descrisă drept una dintre cauzele disconfortului.
Scopul tratamentului este în primul rând de a atenua simptomele precum crampe abdominale, dureri de stomac sau balonare. Opțiunile de tratament depind de factorul declanșator identificat. Aici, pe lângă asistență medicală, este necesară o bună auto-observare: Acuzele apar în timpul stresului, după consumul anumitor alimente sau „din senin”?
Pe lângă obiceiurile sănătoase de viață și de alimentație, care nu numai că echilibrează viața, ci și digestia, anumite plante pot ajuta la echilibrarea sistemului digestiv, de exemplu rădăcina de angelică. Extractele sale au demonstrat efecte relaxante asupra părții superioare a stomacului și efect tonifiant asupra mușchilor slăbiți, cum ar fi cei care se găsesc în zona inferioară, transportoare a stomacului. Este doar una dintre cele nouă plante medicinale extrem de eficiente care pot fi găsite în preparatul pe bază de plante Iberogast®.
Aerofagie
Acesta este un termen folosit pentru a descrie înghițirea unei cantități crescute de aer fără a fi implicat aportul de alimente sau băuturi carbogazoase. Nici aici nu există o cauză organică. De multe ori este o tulburare nervoasă care poate fi cauzată de stres, de exemplu. La bebeluși, aerofagia este cauzată fiziologic și nu reprezintă o tulburare.
Ce se întâmplă dacă eructația dvs. nu este cauzată de o tulburare gastrică?
Este o veste bună! Deoarece eructația și eructația acidă pot fi atenuate într-un anumit grad fără nicio intervenție medicală. Să fim sinceri, la mulți oameni este cauzată pur și simplu de consumul grăbit de alimente și de o alimentație nu tocmai sănătoasă. Următoarele sfaturi pot merita încercate:
- Mâncați încet
Cei care mănâncă mai încet înghit mai puțin aer și se pot bucura mai mult de mese.
- Mâncați sănătos
Asigurați-vă că mâncarea are un conținut cât mai sărac în grăsimi și zahăr. Puteți realiza multe astfel, deoarece alimentele bogate în grăsimi pot declanșa arsuri la stomac, mai ales dacă prezentați eructație acidă.
- Evitați băuturile carbogazoase
Acestea aduc gaze suplimentare în stomac; mai bine consumați apă plată și ceaiuri neîndulcite
- Evitați alcoolul și nicotina
Deoarece aceștia sunt factori iritanți în general ai stomacului și pot stimula eructația
Poate natura să ofere sprijin împotriva eructației?
Dacă eructația este un simptom asociat stomacului iritabil, există o opțiune de tratament cu o combinație de plante medicinale perfect potrivite. Iberogast® este o soluție din 9 plante medicinale, cu rezultate dovedite, care poate ajuta la calmarea nervilor sensibili ai stomacului și a mucoasei iritate ale stomacului. Motilitatea musculară perturbată din tractul gastrointestinal poate fi, de asemenea, normalizată. În acest fel, stomacul își recapătă echilibrul și vă puteți concentra din nou asupra lucrurilor importante pentru dvs., cu puterea efectivă a naturii.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.