Frunze de mentă (Menthae piperitae folium) – aromate și medicinale
Menta nu este în niciun caz o descoperire nouă când vine vorba de plantele medicinale. Se utiliza pe vremea vechilor egipteni: rămășițe ale frunzelor de mentă au fost găsite în mormintele lor. Acestea sunt utilizate în multe domenii ale medicinei, dar mai ales în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale, cum ar fi calmarea stomacului deranjat și facilitarea digestiei. Frunzele de mentă nu numai că posedă proprietăți analgezice și antispastice, ci ameliorează și simptome precum flatulența și au un efect antiinflamator și anti-ulcerogen.
Originea și alte utilizări ale mentei
O legendă greacă antică povestește despre o naiadă cu numele Minthe, care trăia lângă râul subteran Kokitos, care l-a sedus pe zeul Hades și s-a lăudat cu superioritatea ei față de Persefona. Drept răzbunare, regina lumii subterane a transformat-o în planta pe care acum o cunoaștem sub numele de mentă. Vechiul nume grecesc hedyosmon (miros dulce) este folosit în zilele noastre doar pentru anumite soiuri și a fost înlocuit aproape în totalitate.
Menta nu este o specie în sine, ci un hibrid încrucișat între menta de apă și iarba creață, cu o concentrație ridicată din compușii organici mentol și mentonă.
Acești compuși extrem de aromatici permit mentei să fie unul dintre cei mai cunoscuți agenți aromatizanți naturali existenți - este folosită pentru gumă de mestecat, pastă de dinți și ceaiuri. Efectele sale liniștitoare i-au cucerit notorietatea ca remediu pentru dureri de cap ușoare, iritații cutanate, acuze menstruale, precum și simptome digestive.
Menta poate crește aproape oriunde, dar preferă solul umed, într-un mediu umbros. Și, deși o puteți cultiva singuri, într-un ghiveci acasă, controlul și extragerea ingredientelor active pentru obținerea beneficiilor sale medicinale nu reprezintă același lucru cu prepararea unui ceai sau infuzarea uleiului. Ca atare, este recomandabil să se apeleze la un medicament preparat corespunzător din plante.
Dacă doriți un medicament pe bază de plante cu ingrediente combinate, este posibil chiar să tratați simultan mai multe simptome gastrointestinale. Un astfel de medicament extrem de eficient și natural este Iberogast®, cu cele nouă extracte din plante, formulate special pentru a viza diferite simptome digestive ale tulburărilor gastrointestinale funcționale, cum ar fi stomacul iritabil sau intestinul iritabil și cauzele lor de bază în același timp.
Fapte interesante despre frunzele de mentă
Știați că:
- Menta deosebit de curativă, celebră în secolul al XVII-lea în Anglia a fost creată prin încrucișarea diferitelor soiuri de mentă cultivate?
- Menta, așa cum o folosim, nu crește în sălbăticie?
- Diversele tipuri de mentă diferă în principal prin concentrația și compoziția uleiurilor lor esențiale prețioase?
- Planta poate atinge o înălțime de 30 - 70 de centimetri și este recunoscută prin mirosul său puternic și aromat?
- Înflorește în culoarea violet între lunile iunie și august?
- Menta trebuie transplantată la fiecare trei ani, pentru a împiedica să devină o varietate de mentă parfumată, necorespunzătoare în scop medicinal?
Efectul frunzelor de mentă asupra tractului gastrointestinal
Extractele din frunzele de mentă sunt utilizate în principal pentru spasme minore ale tractului gastrointestinal, flatulență și dureri abdominale. Acestea pot fi avea efect antiinflamator, pot contracara radicalii liberi din stomac, pot regla producția de acid și, de asemenea, pot promova producția de bilă. În plus, menta este un remediu pentru bolile tractului respirator superior, cum ar fi tusea.
Datorită efectului lor multilateral, extractele din frunzele de mentă ameliorează și simptomele sindromului de intestin iritabil.
Dintr-o privire: Așa acționează menta din Iberogast®
Următorul tabel prezintă diferitele contribuții active ale mentei din Iberogast®:
Beneficiile active ale extractului din frunze de mentă în contextul stomacului iritabil | |
Activarea musculaturii în partea inferioară a stomacului | |
Relaxarea musculaturii în partea superioară a stomacului | |
Anti-inflamator | |
Reglarea producției de acid gastric | |
Protecția mucoasei gastrice |
Legendă:
Impact slab | |
Impact mediu | |
Impact ridicat |