Sindromul de intestin iritabil (SII) - Ce este și ce puteți face în legătură cu acesta
Unele persoane suferă adesea de dureri abdominale, balonare/distensie, diaree sau constipație și nici nu știu motivul. După o vizită la cabinetul medicului, diagnosticul poate fi de „sindrom de intestin iritabil”. Dar ce este exact SII, ce metode de tratament există și ce puteți face pentru a ușura simptomele – găsiți răspunsurile aici.
SII: Prezentare generală a simptomelor posibile
- Dureri abdominale
- Senzație de apăsare în zona etajului abdominal inferior, descrisă, de asemenea, ca balonare
- Diametru crescut al abdomenului, denumit și distensie
- Defecare neregulată/consistență neregulată a scaunului:
- Diaree
- Constipație
În cazul în care credeți că ați putea avea SII, ar trebui să vă adresați medicului cât mai curând posibil. Deși SII poate fi dureros, acesta nu produce leziuni ale colonului sau ale altor părți ale sistemului digestiv. Din acest motiv, SII face parte dintre așa-numitele tulburări gastrointestinale funcționale. Acestea sunt tulburări care nu au o cauză organică. Factorii de risc pentru SII includ sexul feminin, vârsta peste 50 de ani și antecedente heredocolaterale de SII. Printre altele, simptomele tipice sunt balonarea, diareea și constipația.
SII poate fi destul de diferit de la o persoană la alta. Unele persoane vor prezenta alte simptome decât altele, iar caracteristicile și intensitatea simptomelor se pot modifica în timp. Pentru cei care prezintă mai multe simptome, este util să aibă o soluție eficientă pentru aceste simptome multiple.
Există patru tipuri principale de intestin iritabil:
- SII-D (diaree dominantă): Simptomul predominant al acestor pacienți cu SII este diareea.
- SII-C (constipație dominantă): Simptomul predominant al acestor pacienți cu SII este constipația
- SII-M (mixt) (diaree alternând cu constipație):
Pacienții cu SII prezintă diaree alternând cu constipație. - SII-U (nespecificat): Acest tip de intestin iritabil nu îndeplinește criteriile pentru SII-C, SII-D sau SII-M, totuși pacienții prezintă simptome comune ale SII.
Factori declanșatori suspectați pentru SII
Cauza exactă a SII nu este cunoscută încă. S-a dovedit că persoanele diagnosticate cu SII sunt mai sensibile la durere (de exemplu, la nivelul colonului).
Sexul, vârsta, genetica, modificările hormonale, medicamentele, infecțiile gastrointestinale, alergiile și anumite alimente au fost legate de dezvoltarea SII. În plus, medicii și cercetătorii cred că motive psihologice precum stresul joacă un rol important.
Dacă vi s-a pus diagnosticul de SII, anumiți factori pot „declanșa” simptome sau „atacuri”, inclusiv:
- Stres: Emoțiile puternice, cum ar fi anxietatea sau stresul, pot afecta nervii intestinului la persoanele cu SII, declanșând simptome.
- Regimul alimentar general: O dietă săracă în fibre poate agrava constipația la unele persoane cu SII.
- Intoleranța alimentară ca și comorbiditate: persoanele cu SII pot prezenta afectarea absorbției lactozei (un carbohidrat care se găsește în lactate și în multe alimente procesate), fructozei sau sorbitolului (un îndulcitor artificial), declanșând simptome ale SII.
Ameliorarea SII
Nu există o metodă de tratament universal pentru sindromul de intestin iritabil, din cauza specificității extrem de individuale a simptomelor. Pe lângă o terapie adecvată cu medicamente, pacienții înșiși pot lua măsuri pentru a atenua simptomele pe termen lung.
Tratamentul medicamentos pentru SII
Lichidul pe bază de plante administrat pe cale orală Iberogast® a demonstrat eficacitate în tratamentul sindromului de intestin iritabil. Acesta acționează asupra diferitelor simptome ale SII, vizând diverse cauze preexistente și are un profil de siguranță bun.
În general, terapia utilizată pentru tratarea SII trebuie întotdeauna adaptată la simptomul predominant. Iată câteva exemple pentru diferite opțiuni de tratament.
Diareea poate fi tratată cu așa-numitele antidiareice; acestea inhibă activitatea intestinului, consistența scaunului poate fi îngroșată, iar frecvența este redusă.
În caz de constipație, o posibilă terapie este aportul de fibre solubile, cum ar fi psyllium, deoarece acestea pot ușura defecația, dacă sunt combinate cu un aport suficient de lichide.
Spasmoliticele pot ameliora crampele. Acestea relaxează mușchii crispați ai intestinului, de exemplu după masă.
Auto-îngrijire pentru simptomele de intestin iritabil
Persoanele cu sindrom de intestin iritabil ar trebui să aibă grijă deosebită în viața de zi cu zi și de obiceiurile lor alimentare. Câteva sfaturi generale de reținut:
- Evitați stresul: Desigur, este imposibil să se evite toate situațiile stresante. Cu toate acestea, ar trebui să încercați să integrați momente de relaxare în rutina zilnică. Aceasta poate fi o baie în care să presărați lavandă seara, o plimbare lungă în timpul prânzului sau o întâlnire plăcută cu prietenii în weekend. Gândiți-vă ce sarcini puteți delega. De exemplu, o menajeră s-ar putea ocupa de curățenie, iar un babysitter poate fi cheia unei seri romantice în doi.
- Mai multă mișcare: Sportul și exercițiile fizice vă pot promova starea generală de bine. Joggingul ușor, înotul sau ciclismul pot stimula digestia și pot fi încercate de persoanele cu constipație cauzată de sindromul de intestin iritabil.
- Alimentație corectă: Nu există o dietă specială pentru persoanele care suferă de SII. Cu toate acestea, obiceiurile alimentare ar trebui adaptate pentru a nu încărca inutil tractul gastrointestinal. Evitați factorii de declanșare nutriționali de care sunteți conștienți. Dacă anumite ingrediente produc o reacție asociată cu SII, este recomandabil să le eliminați complet din meniu.
Regimuri alimentare posibile pentru pacienții cu SII
Așa cum am spus, nu există un regim alimentar special care să îi ajute pe toți bolnavii de SII, deoarece toată lumea este diferită. Dar există câteva diete care vă pot ajuta. Încercați-le în acord cu medicul dumneavoastră.
Glutenul este o proteină conținută în grâu, orz, secară, alac și grâu oriental (kamut) și în produsele din aceste cereale (pâine, paste și alte produse similare). Nu este clar încă dacă glutenul afectează cu adevărat SII sau nu; cu toate acestea, este un fapt demonstrat că simptomele SII se îmbunătățesc la unii pacienți care urmează o dietă fără gluten, în ciuda faptului că nu au boală celiacă dovedită. În cazul în care doriți să aflați dacă o dietă fără gluten vi se potrivește, recomandarea este să o urmați timp de câteva săptămâni. Dacă simptomele se ameliorează, trebuie făcută o încercare de a reintroduce glutenul în dietă și, dacă simptomele reapar, ar trebui să rămâneți pe o dietă fără gluten. În ambele cazuri, consultați-vă medicul. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că cerealele care conțin gluten sunt o sursă excelentă de diferiți nutrienți, trebuind a se suplimenta cu alimente adecvate fără gluten, cum ar fi porumb, hrișcă, mei, cartofi, orez și ovăz.
Corpul uman nu este capabil să degradeze și să digere fibrele alimentare. Dar acestea sunt ușor de digerat (fermentat) de către bacteriile intestinale, ceea ce poate duce la dezvoltarea de gaze care provoacă balonare și dureri abdominale.
Forma solubilă a fibrelor alimentare se găsește în principal în leguminoase (fasole, mazăre, soia, linte), fructe (citrice, caise, mure, afine, stafide, prune uscate), legume (anghinare, varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, ceapă), tărâțe de ovăz și orz. Fibrele solubile se dizolvă în apă și formează o structură asemănătoare gelului. Forma insolubilă a fibrelor alimentare se găsește în principal în pâinea integrală sau neagră, în chiflele sau pastele din făină integrală, orezul brun, legume (morcovi, roșii, ardei, cartofi, dovlecei, castraveți), fructe (mere, pere, smochine, kiwi, banane, căpșune sălbatice), nuci și semințe. Fibrele alimentare insolubile ajută la reducerea diareei, în timp ce în cazul constipației este de dorit să creșteți cantitatea de fibre solubile pentru a reduce consistența fecalelor și a facilita tranzitul intestinal.
Fibrele alimentare joacă un rol important în alimentația umană. Prin urmare, acestea nu trebuie eliminate din dietă, dimpotrivă se recomandă creșterea cantității de fibre alimentare încet și treptat la o cantitate totală de 20-30 de grame de fibre alimentare pe zi. Începeți prin a consuma alimente bogate în forma solubilă a fibrelor alimentare, apoi adăugați alimente care conțin forma insolubilă a acestora. Dacă nu vă simțiți bine după ce ați consumat un anumit aliment, eliminați-l din dietă sau înlocuiți-l cu altul.
Alimentele grase pot să agraveze simptomele SII. Simptomele se pot agrava chiar în timp ce consumați alimentele sau la scurt timp după aceea. Grăsimile afectează motilitatea intestinală și apariția crampelor, cresc retenția de lichide, balonarea și durerile abdominale.
În ciuda acestui fapt, grăsimile sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului. Grăsimile ar trebui să reprezinte 30-35% din aportul zilnic de energie pentru adulți. Aportul zilnic recomandat de grăsimi pentru pacienții cu SII, la care grăsimile provoacă probleme, variază de la 40 la 50 de grame pe zi, reprezentând echivalentul a patru linguri de ulei pe zi.
Dieta săracă în carbohidrați FODMAP
Acronimul FODMAP înseamnă „oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli”, carbohidrați care sunt greu digerați de intestine. Deoarece acești carbohidrați atrag mai multă apă în intestin, persoanele cu SII pot prezenta mai multe gaze, balonare și diaree după ce le-au consumat.
O dietă săracă în FODMAP se urmează exclusiv sub supravegherea unui medic și a unui dietetician clinic!
Pacienții urmează de obicei dieta cel mult timp de șase săptămâni, depășirea acestei perioade putând compromite grav starea de sănătate. Carența de vitamine și minerale esențiale, în special a vitaminelor din complexul B, calciu, zinc și fier, ar putea apărea atunci când se urmează o dietă cu conținut scăzut de FODMAP. Acest lucru devine clar dacă examinați alimentele FODMAP pe care ar trebui să le evitați; acestea includ multe alimente sănătoase, cum ar fi pepeni, pere, piersici, mango, mere și prune, leguminoase, caju și anumite legume precum anghinare, sparanghel, broccoli, ceapă, conopidă și ciuperci. De asemenea, sunt excluse pâinea din făină de grâu, cerealele, pastele și toate produsele care conțin lactoză.
După șase săptămâni, puteți începe să introduceți treptat în dietă anumite alimente cu un conținut mai mare de FODMAP. Puteți crește cantitatea fiecărui aliment, puteți determina pragul la care un aliment provoacă o problemă și puteți urmări aceasta cu medicul dumneavoastră. Dacă alimentul nu cauzează probleme, este inclus în dietă; în caz contrar, ar trebui exclus.
Învățați să faceți față sindromului de intestin iritabil
Primul lucru de făcut este să alegeți un cadru medical în care aveți încredere și care are o experiență certificabilă cu SII. Vă poate sprijini și vă poate oferi sfaturi valoroase pe parcurs. Cu cât sunteți mai bine informați cu privire la starea dvs., cu atât faceți față mai bine.
Gândiți-vă să îi informați pe cei mai apropiați membri de familie și prieteni despre SII; acest lucru face ca tratarea sindromului de intestin iritabil să fie mai ușoară. Chiar dacă aceasta este o problemă despre care mulți oameni se simt inconfortabil să vorbească, o discuție deschisă este importantă. Poate fi eliberatoare și poate influența pozitiv relațiile personale. Dacă trebuie să anulați o întâlnire pentru că nu vă simțiți bine, de exemplu, nimeni nu vă va învinui și nu o va eticheta drept scuză.
Puteți lua unele măsuri de precauție pentru a evita situațiile neplăcute. Inserțiile speciale pentru lenjeria de corp vă pot ajuta în momentul în care aveți nevoie. O reacție de hipersensibilitate la anumite ingrediente din alimente poate fi evitată întrebând pur și simplu chelnerul despre alergeni și aditivi cunoscuți.
SII - Sfaturi psihologice
Pacienții care suferă de SII s-ar putea simți destul de trădați de corpul lor, deoarece suferă de probleme digestive și nu pot face majoritatea lucrurilor pe care doresc să le facă. Acest lucru vă enervează și s-ar putea chiar să vă urâți uneori corpul. Deși aceste sentimente sunt destul de normale, este important să învățați să vă iertați corpul pentru că este atât de simptomatic. Pur și simplu reacționează la un set de circumstanțe în care s-a găsit, iar ura sau furia nu vor ajuta. De cele mai multe ori, aceste sentimente ar putea chiar să înrăutățească SII.
De aceea, ar trebui să începeți să vă tratați corpul mai mult ca pe un prieten bolnav. Nu vă mai luptați cu el și nu mai încercați să îl controlați, ci începeți să ascultați de ce are nevoie și să aveți grijă de el. Sistemul dvs. digestiv nu vă este dușman, ci partener.
Ca urmare a naturii simptomelor sale, SII poate fi conduce la izolare. Iar izolarea vă poate înrăutăți SII. Ca orice altă afecțiune medicală, suportul social este o componentă cheie pentru a vă simți mai bine. Căutați un grup de suport pentru SII în zona dvs. Cu cât discutați cu mai mulți oameni care suferă de SII, cu atât mai bine. Internetul este o altă modalitate bună de a fi în contact cu oameni care suferă de aceeași tulburare. În forumurile de discuții online puteți găsi ajutor, suport și empatie pentru situația dvs. Doar fiți atent(ă) la validitatea informațiilor postate și nu vă lăsați influențat(ă) de alte persoane ale căror simptome sunt mai severe decât ale dvs. Și discutați întotdeauna despre cele mai recente constatări cu medicul dvs.
Simptome digestive
De la plenitudinea gastrică la crampele stomacale, până la greață și vărsături: Dacă sistemul digestiv este dezechilibrat, acest lucru se poate manifesta prin diferite acuze. Căutarea factorilor declanșatori este adesea dificilă, deoarece uneori există mai multe cauze în spatele simptomelor neplăcute.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.